Περιγραφή Βασικής Κατάρτισης

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών συντονίζεται και εναρμονίζεται με τις αρχές της EABCT.
Το πρόγραμμα είναι 4ετές και ολοκληρώνεται με το πέρας των προβλεπόμενων εποπτειών και την παράδοση της τελικής εργασίας.
Δεκτοί γίνονται επαγγελματίες ψυχικής υγείας, πτυχιούχοι Πανεπιστημιακού επιπέδου, μετά από συνέντευξη με τους υπευθύνους του προγράμματος. Προκήρυξη νέου κύκλου σπουδών πραγματοποιείται κάθε Ιούνιο. Η προκήρυξη καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά αναρτώνται στην παρούσα ιστοσελίδα της Ελληνικής εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών καθώς και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ). Απαραίτητο κριτήριο για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και η κλινική εμπειρία (αμειβόμενη/εθελοντική εργασία).
Τα μαθήματα του 1ου έτους σπουδών αρχίζουν στα μέσα Οκτωβρίου και διαρκούν έως τα μέσα Ιουνίου.
Πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 15.30 έως τις 20.00 στους χώρους του ΕΠΙΨΥ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ»).
Κάθε Τρίτη περιλαμβάνει μια διάλεξη και συνάντηση των ομάδων πρακτικής κατάρτισης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου δια ζώσης.

Το πρόγραμμα αδρά περιλαμβάνει:

 

Σεμινάριο θεωρητικής κατάρτισης

Αναπτύσσονται τα εξής θέματα:

• Στοιχεία Γνωσιακής Θεωρίας

• Γενική περιγραφή των Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών

• Ειδικές ψυχοθεραπευτικές τεχνικές στις Γνωσιακές Ψυχοθεραπείες

• Εφαρμογές των Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών στην κατάθλιψη, στις αγχώδεις, φοβικές και άλλες διαταραχές

• Θέματα ειδικού ενδιαφέροντος από προσκεκλημένους ομιλητές

 

Ομάδες πρακτικής κατάρτισης

Πραγματοποιούνται σε μικρότερες ομάδες εκπαιδευομένων, συμμετέχουν 15-18 άτομα και περιλαμβάνουν τις εξής δραστηριότητες:

• Παρουσιάσεις περιστατικών

• Παρακολούθηση ψυχοθεραπευτικών συνεδριών- βιντεοσκοπημένων και με προσομοίωση (role play) – στις οποίες γίνεται εκπαιδευτική ομαδική εποπτεία

• Βιβλιογραφική ανασκόπηση σε συνεργασία εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων

• Ανάληψη εργασιών για το σπίτι (50 ώρες)

 

Στο τέλος του 1ου έτους, διενεργούνται εξετάσεις, γραπτές και προφορικές, ενώ η αξιολόγηση είναι διαρκής σε όλο το έτος. Η παρουσία του εκπαιδευόμενου είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Στο 1ο έτος είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση του 90% των διδακτικών ωρών (που ισοδυναμούν με δικαίωμα για 3 απουσίες στο θεωρητικό σεμινάριο και 3 απουσίες στις ομάδες κατάρτισης).
Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση της θεωρητικής εκπαίδευσης είναι η επαρκής επίδοση και η τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων.

 

 

Περιγραφή Κλινικής Κατάρτισης

 

Διαδικασία Κλινικής Εκπαίδευσης

Για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης κάθε εκπαιδευόμενος οφείλει να αναλάβει και να ολοκληρώσει επιτυχώς 8 περιστατικά με εποπτεία. Η συχνότητα των εποπτειών ορίζεται ως εξής:

-Για τα πρώτα 3 περιστατικά εβδομαδιαία εποπτεία
-Για τα περιστατικά 4 και 5 δεκαπενθήμερη εποπτεία
-Για το 6ο περιστατικό μηνιαία εποπτεία
Για τα περιστατικά 7 και 8, ενώ ορίζεται επόπτης, οι θεραπευτές λειτουργούν πιο ανεξάρτητα.

Όλοι οι θεραπευτές εποπτεύονται διαδοχικά από διαφορετικούς επόπτες. Η εποπτεία είναι ατομική στο πλαίσιο ομάδας. Οι εποπτείες πραγματοποιούνται ημέρα Τρίτη, σε σταθερές ώρες ανάλογες με τον επόπτη. Οι περισσότερες εποπτείες πραγματοποιούνται 15:00-17:00 ενώ λιγότερες εποπτείες πραγματοποιούνται 11:30-13:30.

Τα περιστατικά παρέχονται από το Ειδικό Ιατρείο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, αλλά υπάρχει δυνατότητα να γίνουν δεκτά περιστατικά και από τον  χώρο εργασίας των εποπτευομένων, εφόσον έχουν αξιολογηθεί και κριθεί κατάλληλα για ΓΨ.

Στο 2ο έτος της κλινικής εκπαίδευσης προστίθεται Ομάδα αναστοχασμού και journal club. Η ομάδα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, 17:00-18:00.

Για κάθε περιστατικό παραδίδεται στον επόπτη για πιθανές διορθώσεις μια γραπτή περιγραφή της θεραπείας. Η περιγραφή αυτή πρέπει να παραδοθεί σε διάστημα έως 2 μηνών μετά την ολοκλήρωση του περιστατικού.

 

Τελική εργασία (Thesis)

Παραδίδεται και παρουσιάζεται στην επιστημονική ομάδα εργασία περίπου 30-50 σελίδων πάνω σε θέμα, που κατά προτίμηση, έχει αναδειχτεί μέσα από κάποιο από τα περιστατικά που έχει αναλάβει ο εκπαιδευόμενος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του. Ορίζεται επόπτης για να καθοδηγήσει και να διευκολύνει την εργασία.

 

Απουσίες

Η παρακολούθηση της Εποπτείας είναι υποχρεωτική, ακόμη κι αν ο εποπτευόμενος δεν έχει συνεδρία να παρουσιάσει. Οι απουσίες -για οποιοδήποτε λόγο- μπορούν να φτάσουν το ανώτερο στο 10% των υποχρεωτικών παρουσιών κάθε εκπαιδευόμενου, ανάλογα με την φάση εκπαίδευσης στην οποία βρίσκεται.

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα ο εκπαιδευόμενος θα καταβάλλει το συνολικό ποσό των οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ για το σύνολο του 4ετούς προγράμματος. Στο ποσό συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποχρεωτικές εκπαιδεύσεις και εποπτείες. Παρέχεται η δυνατότητα δόσεων (3 δόσεις ανά έτος).
Επιπλέον, οι υποψήφιοι που γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα εγγράφονται στην Ελληνική Εταιρεία Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών με την ιδιότητα του δόκιμου μέλους (25 € ετησίως). Για την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν υπάρχει καμία επιπλέον οικονομική υποχρέωση εκτός των όσων αναφέρονται ρητά στην παρούσα ανακοίνωση.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί να υποστεί βελτιώσεις εάν το εκπαιδευτικό συμβούλιο το κρίνει αναγκαίο.